,

Vägen till framgång

Hur vet jag om jag har det som krävs för att tävla på elitnivå? Hur bra kan jag värkligen bli? Är det här värkligen min grejj?  …och vad ska polarna säga om jag förlorar? …alla vill ju vara en vinnare.

Det här är kanske några av dom vanligaste men samtidigt viktigaste frågorna som man kan ställa sig när man väljer att sattsa på någonting. Ju tidigare du hittar ett sätt att förhålla dig till den yttre påverkan som alltid finns, desto bättre.

Svaret på frågorna är. Det vet man inte. För att ta reda på det så måste du våga testa dina gränser och tro på dig själv.

Den yttre påverkan kommer alltid att finnas där. Människor kommer alltid att tänka och tycka massa saker om personer som väljer att sattsa på sin grejj.

Det kommer alltid att finnas människor som tycker om dig och det kommer alltid finnas människor som hatar och stör ihjäl sig på dig och du kan inte komma överense med alla. Det är bara gilla läget så har det alltid varit och kommer alltid vara. Skillnaden är hur du väljer att låta personer som kanske inte ens känner dig på verka va du själv gör med ditt liv …och igentligen va faaan ska dom göra?

Jag insåg rätt snart att om jag ville komma någonstans så var det bara upp till mig själv i slutänden. För att bli så bra som jag bara kunde så satte jag tidigt upp tydliga mål för vad det var jag ville med min sattsning.

Åke och jag fokuserar innan en match

Genom att sätta upp klara mål så var det lättare att hålla mig på rätt kurs inte minst när det gick dåligt. Ni som läst mina tidigare inlägg vet att jag förlorade mina första 14 matcher och det var många gånger jag funderade på va faan ja håller jag på med egentligen!?

Jag visste inte om jag var bra eller dålig eller om jag ens kunde bli Svensk mästare i Thaiboxning som mitt långsiktiga mål var ifrån början. Jag hade ingen att jämföra mig med riktigt. Det enda ja visste var att jag förlorade hela tiden och ja funderade på om alla vart sådär sjuuukt trötta som jag blev i varje match.

Åke har alltid stöttat mig på sitt speciella sätt men det var först när jag tränade med Thomas ”Totto” karlsson som jag för första gången kände att faan jag kanske kan bli någonting endå.

Totto som han kallas är alltså flerfaldig Världsmästare i Kickboxning och vi lärde känna varandra genom ett träningsläger som han höll. Vi hade säkert sparrats i match tempo i över 10 minuter när han till sisst sa att ”jag är riktigt imponerad av dig Jonas”.

Han sa till mig att om jag värkligen ville komma någonstans så va ja tvungen att träna regelbundet och tävla så mycket jag bara kunde för att få utt min fulla kapacitet. ”Det finns inga perfekta förutsättningar för att tävla utan det är bara ta dom matcher du får och göra det bästa av dom”.

Dom orden och att Åke alltid stöttat mig gjorde att jag fortsatte kämpa även när ingen annan trodde på mig. Det var betydligt fler personer som inte trodde på mig vilket kanske inte var så konstigt egentligen.

Jag lovade mig själv att ja i alla fall skulle fortsätta sattsa trots mina förluster så länge jag kände att det var kul och gav mig någonting.

För att kunna matcha så mycket som möjligt och skaffa den rutin ja behövde så började jag även tävla i fullkontakt kickboxning med låga sparkar.

Den stora vändningen kom i min 15 match som jag gick i Danmark. Där gick ja en av mina tuffaste matcher i karriären än idag och fick till slut den prestige fylda titeln Nordic Open Mästare 2005.

Nordic Open i Danmark 2005

Allting släppte till slut. Alla matcher, alla förluster, all träning och all rutin gjorde att jag till slut vann Nordic open och jag har nog aldrig varit så glad som då. Jag fick till slut utdelning för allt mitt slit och mina långsiktiga mål.

I kampsport är du utlämnad på ett sätt dom du är i få andra sporter. Det är du och han eller hon och ni ska göra upp om vem som är bäst  …och ja det svider långt inne i själen när du får stryk  i en match. Det går inte förklara bort en förlust och det går inte snacka sig till en vinst. Det är upp till bevis helt enkelt men om du sätter upp tydliga mål, och tränar hårt men smart inför varje match så ger du dig själv dom bästa möjligheterna du kan få för att lyckas.

You win some and you loose som men skillnaden är hur du går vidare när du förlorar. I mina ögon är alla vinnare som vågar förlora och som i alla fall försöker. 

…Fortsättning