,

kampsport och filosofi

Jag har tränat kampsport länge nu men träningen i sig förutom själva tävlandet fascinerar mig fortfarande.

Att tävla är väldigt speciellt på många olika plan inte minst psykologiska planet då. Du får verkligen testa dina gränser genom att tävla. Tänk dig att någon sparkar och slår på dig med full kraft när du är som tröttast. Det är typ så man kan beskriva det.

Det är många kampsortsklubbar som ligger i startgropparna inför kommande vårterminen. Våran egen drar igång i morgon och jag har förberett en del saker under en längre tid. Det är mycket saker som ska göras så att det blir smidigt sen.

Kampsportsträning alltså. Det är någonting speciellt med träningen för den påminner dig på många sätt om någonting djupare än just bara träning. Det är när vi blir trötta som vi tar bort vår fasad och bara fokuserar på det som är viktigt. Det är också då man lär känna varandra på riktigt för när man är som tröttast då finns det ingen tid för att tänka på att sminket sitter rätt, frillan ligger bra och tankar på vad som hände igår finns inte kvar. kampsport förbrödligar och försysligar skulle man kunna säga för man lär verkligen känna dom man tränar med.

För mig har kampsportsträning alltid handlat om ett sätt att leva och se på saker. I karaten som jag började träna så finns det många filosofiska saker inblandade i träningen. Vem kommer inte ihåg wax on wax of mer karate kid? Den grejen innebär att du tränar in rörelser tills dom blir dina egna. Du tränar dom tills du inte ens kommer ihåg tiden innan du kunde göra dom. Dom blir till en del av dig. Wax on wax of. Gör om gör rätt.

Idrotten är ju väldigt fostrande på många sätt och speciellt när man träna med varandra så blir det ganska tydligt om man inte lyssnar på den andra. För man är beroende av varandra för att kunna träna även om det är individuell sport.

Det var tur att jag hade kampsporten när jag var liten. Den har alltid hållit mig på rätt spår och det gör den fortfarande jag varit på väg att tappa greppet många gånger. Jag har alltid varit i ett stort behov av att tro på saker inte minst då jag var yngre och allting annat kändes som om det raserade omkring mig. Det hjälpte inte att andra trodde på mig för jag trodde aldrig på mig själv.

Det är tur att man kommit till insikt med några saker i alla fall och jag hoppas verkligen att jag kan hjälpa andra att tro på sig själva. För när jag tränar andra så vill jag få mina elever att tro på sig själva. Oavsett vad dom vill göra. Det är mitt sätt att ge tillbaka till dom som hjälper mig.

Jag måste tro på det jag gör oavsett vad det är jag gör. Man ska aldrig underskatta någons tro. Det är den som driver oss framåt oavsett vad vi väljer att tro på. Vad tror du på? Vad driver dig framåt?

Det känns som om ja precis ordbajsat ut ett blogginlägg och när jag läser det här i morgon så kanske ja undrar va i helvete babblar jag om !!?? Men egentligen då tänker jag att va faan skitsamma för va fan gör det om hundra år när allting kommer i kring?

Kampsportträning handlar om att träna viljan och här kommer några klipp som jag tycker på något sätt sätter fingret på vad kampsports handlar om. jag har sett dom många gånger.

Avslutar så klart med ett träningsklipp! Kul att funktionell styrketräning börjar bli populärt på gymmen. det är ju sånt kampsportare tränat med i evigheter 😉