,

kampen emot hungern

En kamp emot hungern är en kamp som inte går att vinna!

Jag tror inte på förbud när det kommer till mat. All mat kan fylla en funktion och all mat är fortfarande bättre än ingen mat alls. … Även om det finns mat som ja skulle föredra om jag själv fick välja. Egentligen handlar det om att göra medvetna val hela tiden för att kanske gå ner i vikt, gå upp i vikt eller som för mig att ”hålla vikten”, orka träna och att faktiskt må bra.

Då ja har varit extremt strikt med min kost till och från så har ja funderat på om ja har haft ätstörningar. Jag gick ner väldigt mycket på kort tid när jag började min sattsning och har alltid pendlat en del i vikt. Nu på senare tid har ja insett att ja antagligen ätit på tok för lite mat i förhållande till hur mycket jag tränat. Detta ledde i sin tur till att jag började hetsäta direkt efter varje match då ja helt släppte efter för hungern.

I kampsport så tävlar alla i olika viktklasser och tankar kring mat finns i bakhuvudet på i stort sett alla som tävlar på elitnivå skulle ja tro. För er som inte vet det så tävlade ja alltså i -60kg internationellt och ja väger 64-65kg i normalla fall. Som mest har jag gått ner över 5kg på två dygn för att kunna väga inn mig på under -60kg. Oftast är det ett måste för att kunna tävla på internationell nivå. Jag kan ibland inför större matcher inte äta eller dricka på över ett dygn och ja måste alltid basta för att komma ner i min viktklass. Som mest tror jag att ja bastat i över 5 tim med svättdräck. ….ja kommer ihåg den gången det kändes som en oendlighet och det var många tankar som hann att gå igenom huvudet och ibland undrar man ju va faan man håller på med.

Jag har nu dom senare åren fått ett bättre förhållande till just mat och ja äter det mesta med gott samvete. Jag tycker om mat även om ja fortfarande är extremt medveten om va ja äter. Ja gillar att prova nya maträtter när ja reser runt och tränar och fightas. Som ja ser det så är mat en av dom bästa investeringarna ja kan göra för att må bra då maten är den energin som gör att ja mår bra och orkar leva.

En av dom bästa grejjerna ja uppskattar till vardags är att gå ut och äta ihop med personer ja tycker bra om och samtidigt snacka skit och kolla på folk.

Nu mera försöker ja alltså hålla mig till vissa riktlinjer. Jag lägger gärna ut lite extra pengar på att inhandla bra matvaror när jag handlar och även köpa ekologist om det finns möjlighet. Maten är en investering ja gör och blir ja tex godis sugen så försöker jag att alltid äta mat först oavsett vad det är för mat och sen tillåta mig att äta godis efter maten om ja fortfarande har sötsuget kvar. Oftast är ja inte godis sugen längre efter maten så det funkar faktisk riktigt bra.

Jag försöker också att planera min inköp lite så att ja alltid har någon bra enkel mat hemma istället för att gå hungrig till någon mat affär. Det är så JÄVLA LÄTT! …att köpa nått mindre nyttigt när man ändå är på mat affären.

Ett annat tips är att aldrig ha något onyttigt hemma utan då får man ta sin slöa röv och köpa det i sådana fall. …vilket oftast inte behövs om du följt dom övriga punkterna.

Till sisst som jag ser det så är det också mer värt att lägga ut en hundring extra på att äta ute när ja blir hungrig istället för att lägga dom pengarna på godis, chips eller nått annat skit som det lätt kan bli annars när man är ”sugen” på någonting.

SUGEN betyder att man är hungrig på mat! ….INTE sugen/hungrig på godis, chips, kakor, delicatobollar osv som många verkar tro.

Jag tycker personligen att dom ska höjja skatten på allt ”onyttigt” jävla skit som säljs. …och speciellt allt som har härdade fetter, E-nummer och socker i samma produkter!!!

Keep up the good work alla ni som tänker på vad ni äter och kom ihåg att det är aldrig försent att börja med bra vanor! …och glöm inte bort att unna dig nått onyttigt ibland med så länge det är ett medvetet val.

En kamp emot hungern är en kamp som inte går att vinna …det är bättre att du lära dig hur du ska äta istället, för att nå dina mål.

…Fortsättning