,

Gör det som behövs

Det räcker inte med att träna 2-3 gånger i veckan för att tävla på elitnivå. För att komma någonstans så måste du träna minst 4 gånger i veckan gärna upp till i alla fall 6 gånger i veckan. Som proffs kan du lätt träna två pass om dagen 5-6 gånger i veckan. Den stora skillnaden emellan amatör och heltidsproffs är att som proffs kan du vila ordentligt emellan träningarna och bara fokusera på din träning och återhämtning.

ivungspark
Åke och jag tränar inför en match

Det vanligaste misstaget många gör är att dom tränar för hårt fysiskt, istället för att träna på någonting som dom faktiskt lär sig någonting av.

Igentligen handlar det om att lägga upp träningen smart och att träna på rätt saker när du väl tränar. Inte om att träna skiten ur sig varje gång. Det lär man sig endå inget på.

Tyvärr hade inte min första klubb samma insikter som jag och Åke hade och det vart till slut splittringar på klubben där dom flesta tränade på som vanligt medans den andra delen hellre ville träna med mig som i stort sett ”bodde” på klubben.

Situationen vart till slut så ohållbar att jag och Åke vart till slut avstängda ifrån klubben. Rätt eller fel det beror ju på hur man ser det hela men jag och Åke hade varken någon klubb att tävla för eller någonstans att träna inför våran fortsatta satsning. På den tiden gick jag nästan en match i veckan och det var ett TUNGT bakslag att helt plötsligt bli utslängda.

Vi fick till slut hyra in oss i Karateklubben Kyokushin Center i Linköping på Nygatan 52, som var en av dom klubbarna jag själv tränat karate på tidigare.

Den 5 Mars 2005 grundade jag och Åke Fight Center Linköping. Att starta en egen klubb är nog det bästa jag har gjort för min karriär. På klubben jag själv började träna Thaiboxning fanns det i stort sett bara motionärer på olika nivåer. Det var några fåtal personer som hade gått en och annan match men det var egentligen ingen som visste vad som krävdes för att satsa på elitnivå förutom Åke.

tranare2
Jonas, Åke och Mårten Fight Centers ”äldsta” elever haha

Att göra en fysisk plats där känslan av att skapa fighters satt i väggarna var viktig. Framgång föder framgång och på det sättet kunde dom som tränade tillsammans även stärka varandra.

Tyvärr så var varken jag eller Åke särskilt bra på papper osv så vi tog helt enkelt hjälp av andra personer som hade bra koll på bokföring och pappersarbetet.

Åke och jag har alltid kompletterat varandra bra. Vi var väldigt olika som personer men vi hade samma mål, vi brydde oss om människor och vi älskade kampsport.

…Fortsättning